روغن آمله یکی از جمله روغن های گیاهی است که به رغم آن که درخت آن در استان های شرقی کشور بخصوص، سیستان و بلوچستان می روید، در ایران کمتر شناخته شده است.
همچنین این روغن یک داروی طبیعی است که از میوه درخت انگور فرنگی هند تهیه میشود که زیست بوم این درخت در مناطقی از خاورمیانه و آسیا و همانطور که گفته شد نواحی شرقی و جنوب شرقی ایران است.
روغن آمله با خیساندن میوههای خشک شده آمله به مدت چند روز در یک روغن پایه نظیر روغن نارگیل، کنجد یا روغن های معدنی دیگر تهیه میشود.
این فرایند موجب می شود تا تمام مواد مغذی و روغنِ موجود در میوه خشک آمله در روغن پایه مورد استفاده آزاد شود.
روغن آمله بیشتر برای تقویت سلامت مو و پوست سر استفاده میشود، اما کاربردهای درمانی روغن آمله صرفا به این موارد خلاصه نمی شود.
در ادامه با کاربردها و خواص بیشتر این روغن آشنا خواهیم شد که شامل موارد زیر است.
در عین حال روغن آمله و میوههای آمله از نظر داشتن آنتی اکسیدان های قدرتمند و سایر مواد مغذی، دارای خواص سلامتی بسیارند.
روغن آمله همچنین حاوی مواد مغذی اضافی و آنتیاکسیدان های مرتبط با نوع روغن پایه مورد استفاده هستند.
ترکیبات و مواد مغذی رایج موجود در میوه و روغن آمله شامل:
برخی مطالعات در خصوص مزایای سلامتی روغن آمله صورت گرفته است که نشان می دهد، روغن آمله طی هزاران سال توسط انسان مورد استفاده و مصرف قرار گرفته و در سیستم پزشکی باستان بسیار مهم بوده است.
علاوه بر آن برپایه مطالعاتی که در دسامبر ۲۰۱۷ صورت گرفته، خاصیت ضد سرطانی روغن آمله مورد تأیید قرار گرفت.
همچنین یک مطالعه دیگر در سال ۲۰۱۷ نیز بر روی موش های ماده مبتلا به کم کاری تیرویید نشان داد که روغن آمله باعث شد تا موش های مورد آزمایش طی 6 هفته بهبود یافتند.
مطالعات دیگری نیز نشان دادند که روغن آمله ممکن است دارای تاثیرات مثبتی بر روی بیماران دیابتی باشد.
مطالعهای دیگر در سال ۲۰۱۶ نیز نشان داد که سلامت بدنی جوجههای گوشتی حتی با میزان بسیار کمی روغن آمله افزایش یافته؛ و سریعتر از جوجههایی که روغن آمله به آنها داده نمیشود، رشد میکنند.
همانطور که گفته شد، یکی از بارزترین خواص درمانی روغن آمله، تقویت مو و رفع مشکلات مو بوده و از گذشته تا کنون بیشتر با این خاصیت خود شناخته شده است.
در واقع وجود، اسیدهای چرب، فلانوئید، ویتامینها، آنتی اکسیدانها و سایر ترکیبات فعال در روغن آمله است که بسیاری از مشکلات مو را برطرف می کند.
به عنوان مثال یکی از عوامل مؤثر در شکنندگی مو کمبود ویتامین ث است. ویتامین ث و آنتی اکسیدانهای موجود در روغن آمله از این روند جلوگیری میکنند.
از این رو خواص روغن آمله در طب شرقی باستان به خوبی تثبیت شده و در بسیاری از کشورها از آن برای بهبود سلامت مو و پوست سر از آن استفاده میشود.
مزایای بالقوه مو و پوست سر روغن آمله شامل موارد زیر است:
روغن آمله میتواند به واسطه سلنیومها فولیکول های مو را از مرگ حتمی نجات دهد و جانی دوباره ببخشد.
از بین بردن موخوره از دیگر خواص روغن آمله به شمار می آید
به واسطه روغن آمله یا همان Amla oil موهای شما بطور طبیعی همانند موهای واکس خورده به نظر میرسند.
پس از گذشت ۲ هفته از روغن آمله، استفاده موهای زبر و جارویی را به موهایی با طراوت و نرمال تبدیل خواهد نمود.
روغن آمله به واسطه دارا بودن کالادنس طبیعی، هنگام استفاذه بر روی ساقه، موهای شکننده را به موهای باقدرت تبدیل خواهد نمود.
از دیگر خواص روغن آمله که ممکن است برای شما بسیار ارزشمند باشد جلوگیری از سفیدی سریع موهای شماست.
روغن آمله دارای یک تابع سرمیوم میباشد که به بافت موهای شما و استراکچر ساقه، جانی مجدد می بخشد.
به همین دلیل است که پس از ۲ ماه استفاده از روغن آمله خواهید دید علاوه بر اینکه از سفید شدن سریع موهای شما جلوگیری کرده و به تدریج موهای سفید را با سرعت بسیار پایین سیاه میکند.
اگر آمله را به ریشه موها بمالید پیاز مو تقویت شده و تار موها سالم می ماند، ضمن آنکه از زود سفید شدن موها هم جلوگیری می کند.
می توانید پودر آمله را با حنا مخلوط کنید و پس از خیساندن در حمام روی موها بمالید و بعد از چند ساعت بشویید. آملا به صورت شامپو هم در بازار وجود دارد و می توانید به راحتی آن را تهیه کنید.
در صورتی که پوست سر و همچنین موهای خشکی دارید هر شب چند قطره روغن را داخل کف دست ریخته و موها و پوست سر را ماساژ داده و روز بعد سر را شستشو کنید.
این عمل هم باعث نرم شدن، تقویت و از بین رفتن خشکی و پوسته پوسته شدن سر خواهد شد.
ابتدا محل را شستشو کرده و سپس با روغن محل های مورد نظر را چرب کرده و ماساژ دهید.
استفاده مداوم از این روغن (آملا) در جهت پیشگیری از سفیدی و همچنین تیرگی و درخشندگی موهای سر و صورت بسیار مؤثر خواهد بود.
روغن مو آملا را باید یا موی کاملا تمیز و بدور از هرگونه چربی بصورت های زیر استفاده نمود.
هر روز ظهر بعد از ناهار بطور کامل روغن آملا را به موی سر خود زده و ماساژ دهید.
به یاد داشته باشید، پس از استفاده از روغن املا تحت هیچ شرایطی نباید موی سر آفتاب مستقیم ببیند زیرا امکان ایجاد موخوره را تشدید می کند.
پس از استفاده باید پلاستیکی بر روی سر کشیده و بر روی آن چند عدد سوراخ اضافه کنید تا موی سر امکان نفس کشیدن را داشته باشد.
قبل از استفاده مجدد روغن مو آملا حتما باید یکبار موهای خود را با شامپو بشویید. ( خیلی بهتر است اگر این شستشو با شامپو تریاک انجام شود ).
پس از خشک نموده سر هنگامی که احساس کردید موهای شما عاری از هرگونه چربی و کثیفی است روغن املا را استفاده نمایید.
به مدت ۱۵ دقیقه ماساژ دهید.
نکته مهم این است که این روغن شب هنگام باید استفاده و به مدت ۸ ساعت بر روی سر شما باشد.
جالب است بدانید، نه تنها روغن آمله بلکه تمام بخش های این درخت، دارای خواص دارویی هستند، میوه آمله سرشار از ویتامین ث، چندین آنتی اکسیدان و مواد مغذی دیگر است.
آمُله، انگور فرنگی هندی یا میروبالان که نام علمی Phyllanthus emblica است، در کتب طب سنتی با نامهای آملج و اَملَج نیز از آن یاد شده است.
درزبان هندی نیز به آن آمله و اونلا گفته می شود که نام یک گونه از راسته مالپیگیسانان است که نه تنها درختانی زینتی محسوب می شوند، میوههای آنها خوراکی تولید است.
ارتفاع درخت آمله تا حدود ۱۸ متر می رسد و در برخی موارد به ندرت تا ارتفاع۳۰ متر نیز میتوانند رشد کنند.
گیاه امله طبیعتی سرد و خشک دارد. میوهٔ این درخت کااربردهای درمانی دارویی کسترده ای دارد و اسانس، روغن ثابت و ویتامین C جزوء ترکیبات شیمیایی این گیاه هستند.
مهمترین کاربردهای درمانی و دارویی میوه آمله عبارتند از:
البته مصرف بی رویه میوه آمله با عوارض جانبی نیز همراه است که بارزترین آنها، اثرات زیان آور آن برای طحال است که گفته می شود، درمان آن، سنبل الطیب و عسل است.
همچنین روغن آمله در بعضی از افراد به ندرت باعث التهاب و سوزش پوست میشود.
این میوه که شکلی شبیه آلو دارد با طبیعت سرد و خشک و طعم ترش و گس، دارای مقادیر زیادی ویتامین ث است.
در عین حال روغن آمله به طور معمول عوارض جانبی ندارد، اما در برخی موارد نادر، در معرض اشعه ماوراء بنفش و یا در افراد دارای پوست طبیعی تیره باعث تحریک Lichen planus pigmentosus) LPP) میشود.